Nadační fond Internet mládeži




Výroční zpráva 2007


Internet kdysi a dnes

Ještě před 15 lety bylo slovo Internet známé jen odborníkům. Podobně také práce s počítačem,od kterého je Internet odvozen. Vzpomínám si, jak ještě dříve, někdy v 80.letech minulého století přišlo ze zahraničí video. Byl to prakticky kazetový magnetofon se schopností zaznamenávat zvuk i obraz. Tenkrát se přemýšlelo, kam vůbec takovou vymoženost zařadit. Podobně to bylo se zaváděním počítačů do života. Své udělala i miniaturizace (v tom vynikli zejména Japonci, vždyť na malých ostrovech jich bylo značně početně víc, takže se museli vejít na malé přelidněné ostrovy a neztratit nic ze svého životního standardu). Staré počítače sovětské výroby byly tak velké, že zaplnily dva velké sály. Počítače už nové éry byly prakticky velmi modernizované psací stroje. Pozvolna však přibývaly další funkce.Ještě před 15 lety bylo slovo Internet známé jen odborníkům. Podobně také práce s počítačem,od kterého je Internet odvozen. Vzpomínám si, jak ještě dříve, někdy v 80.letech minulého století přišlo ze zahraničí video. Byl to prakticky kazetový magnetofon se schopností zaznamenávat zvuk i obraz. Tenkrát se přemýšlelo, kam vůbec takovou vymoženost zařadit. Podobně to bylo se zaváděním počítačů do života. Své udělala i miniaturizace (v tom vynikli zejména Japonci, vždyť na malých ostrovech jich bylo značně početně víc, takže se museli vejít na malé přelidněné ostrovy a neztratit nic ze svého životního standardu). Staré počítače sovětské výroby byly tak velké, že zaplnily dva velké sály. Počítače už nové éry byly prakticky velmi modernizované psací stroje. Pozvolna však přibývaly další funkce.

Internet vznikl jako mnoho bývalých i současných vynálezů původně jako vojenská pomůcka v Pentagonu. Přemýšlelo se totiž, jak udržet spojení v rámci armády, jestliže je např. jeden celek (spojení) vyřazen. A tak vznikl Internet, který neměl jeden centrální dispečink, ale mohl probíhat v rámci jednotlivých států po celém světě. Připojit i odpojit se mohl prakticky kdokoliv a kdykoliv. Samozřejmě všude existovaly a jsou firmy, které Internet provozují, jsou správci.

A tak mi napadá, že jsme tu naši vědecko-technickou revoluci dotáhli už k dost velké dokonalosti. Vždyť např. začátky letectví byly stejně dobrodužné, skoro jako počítač nebo Internet. Ale vždy je třeba si uvědomit, že protipólem této vědecko-technické revoluce je něco nebo cosi, co nelze úplně technicky či matematicky vyjádřit. Někdo může toto něco nebo cosi označit jako cit nebo duši. Někteří odborníci tento protipól nazývají vědecko-lidskou revolucí. Hovoří se o páté fyzikální interakci, která je pokračováním těch klasických čtyřech.

Stojíme na prahu ještě dalších a úžasných objevů, ale nesmíme nikdy zapomenout, že na začátku toho všeho je člověk se svými klady i zápory. A i ten malý človíček od svého narození je živá bytost, která vše vnímá a hodnotí, dává všemu impuls, žije v okolí, často v rozporech a nesnázích tohoto světa, ale pořád je to živá bytost, která není a nesmí ani v budoucnu být odkázána jenom na počítač a Internet, ale je součástí lidského společenství, tedy toho, co Aristoteles nazývá „zoon politikon“, „člověk-tvor společenský“.

Proto přeji našemu Nadačnímu fondu Internet mládeži co nejvíce nových dobrých, přínosných a užitečných akcí, ať už jde o granty nebo akce vlastní či spřátelených společenství.

JUDr.Frantšek Rodr
předseda správní rady


Zpět




© 2007 Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT - Programování ; © 2007 Jiří Špaček - Návrh, grafika, XHTML & CSS kóding .